Konst med ett budskap – del 2

Efter ett par seriösa månader och hela fyra inlägg (…) är det dags för ett lite mer lättsamt inslag här på bloggen, men då pratar vi inte om någon rolig Youtubevideo eller dagens outfit, utan helt enkelt fortsättningen på min serie ”konst med ett budskap”—en genomgång av intressanta propagandaposters. Nu med bilder i originalstorlek—där ”original” i det här fallet betyder den storlek jag hittade dem i—om man klickar på dem (tanken är att jag ska fixa det för bilderna i del 1 också)!

Jag påstod något ogenomtänkt i del 1 att den här delen i serien var ”tänkt att fokusera lite mer på ren krigspropaganda som har som främsta uppgift att ingjuta moral i de egna leden och/eller demoralisera fienden.” Naturligtvis blir det inte så. Jag kör helt enkelt på utan något speciellt deltema (även om varje bildgrupp har ett gemensamt tema) här eftersom jag i min jakt på den perfekta propagandaaffischen hittar fler och fler kandidater vartefter tiden går. Först ut är därför ett par posters som relaterar till förra delens genomgående tema om att även det som händer på hemmafronten inverkar på kriget.

Utöver att både Pour it on! (amerikansk, 1942) och Больше металла – больше оружия! (Mer metall – mer vapen!, sovjetisk, 1941) har samma sorts budskap genom samma sorts bildspråk—upphällning av smält metall som genast transformeras till flygplan, fordon och fartyg—så är det även ett väldigt effektivt bildspråk (”jobbar du hårt så vinner vi kriget snabbt!”) och i de här två fallen dessutom två snygga affischer. Den tredje affischen, Du bist front (Du är front(en), tysk, andra världskriget) är en riktigt typisk tysk poster med en arbetare med tydligt ariskt utseende som barbröstat står och spänner sig i någon metallindustri samtidigt som ett soldatansikte (åter med tydligt ariskt utseende) i gråskala, lite drömlikt, tornar upp sig i bakgrunden för att visa att ordentligt arbete där hemma minsann är att likställa med att vara vid fronten. Jag är svag för de tyska affischernas utformning.

Ytterligare tre snygga och intressanta affischer som relaterar till del 1. Den första, Luftschutz! (Flygskydd!, tysk, 1935)—gjord för frivilligluftvärnskåren Reichsluftschutzbund (RLB)—är gjord av den kände grafikern Ludwig Hohlwein (som även gjort till exempel öletiketten för Franziskaner Weissbier och den officiella affischen för vinter-OS 1936) och har ett tema som sedan kopierades i flera länder, bland annat i Finland som syntes i förra delen och även i Schweiz och Nederländerna. Award for careless talk (amerikansk, 1943 eller 1944) är ytterligare en snygg poster på temat ”håll käft”. Den tredje är väldigt intressant och rätt rolig. ”Loose lips (might) sink ships” är en känd fras från andra världskriget som också manar till att hålla hårt på den information man har. Här är en av få nutida posters jag har med, Loose chips sink ships (amerikansk, 2000), som parafraserar detta med en uppdatering för datoråldern och dessutom kombinerar det hela med pusselbilden som förekom i del 1. Helt klart en höjdarkombination och dessutom extra aktuell så här 11 år efter publiceringen i och med hela Wikileakshärvan och amerikanska militära hemligheter.

Här kommer äntligen lite nya teman. Tar man en blick på affischerna är det inte allt för svårt att gissa är det första temat är ”historiska tillbakablickar”. Amerikanerna refererar genom Americans will always fight for liberty (amerikansk, 1943) till den amerikanska revolutionen och 1778 (oklart dock varför just det årtalet valdes), inte helt oväntat från ”land of the free”. Både Mot bolsjevismen (norsk/tysk, andra världskriget) och For Danmark! Mod bolchevismen! (dansk/tysk, andra världskriget) som uppmanar norrmän och danskar att söka till de tyska främlingslegionerna i Waffen-SS använder samma textbudskap, ”mot bolsjevismen”, och bildbudskap, att referera till vikingatiden. Notera för övrigt de redan nämnda detaljerna om ariskt utseende och drömlik bild i bakgrunden. Det senare är ett väldigt effektivt sätt att föra fram ett budskap på, bildliknelser är mycket enklare att ta åt sig snabbt än att behöva läsa en text.

Som vi ser på nästa rad är tyskarna dock inte ensamma om det där med en mattare bakgrundsbild. Кто с мечом к нам войдет, от меча и погибнет! (De som kommer till oss med svärdet, ska dö för svärdet!, sovjetisk, 1942) citerar Alexander Nevskij, en mytologiserad novogorodsk furste som stred mot både svenskar och den Tyska orden. I det här fallet refererar 1242 lämpligt nog till slaget på (den frusna) sjön Peipus där Nevskij slog tillbaka de tyska korsriddarna. Som nämnt i del 1 återfinns ofta en dikt eller annan kort text på sovjetiska affischer. Här är det ett citat av Stalin: ”Låt den modiga bilden av våra stora förfäder inspirera dig i det här kriget.” Vad som är intressant med den här affischen är att man har uppgraderat de tyska vapnen till stridsvagnar, medan ryssarna fortfarande kommer ridande på häst och med svärd i hand. Också Наполеон потерпел поражение. То же будет и с зазнавшимся Гитлером! (Napoleon besegrades och det ska den självsäkre Hitler också!, sovjetisk, andra världskriget) refererar till tidigare segrar. Den här är lite mindre plottrig och därför en större favorit. Enkel färgpalett och tydligt budskap, här har även naturligt nog ryssens vapen uppgraderats från grep till gevär.

I tredje raden en poster som även om den är rätt snygg också får en att undra vad affischmakaren tänkte. Canada’s new army needs men like you (Kanada, 1941) använder samma knep som ovanstående affischer men i just det här fallet kan man ju fråga sig under vilken ärofull kanadensisk era som riddare i full rustning och med lans och sköld i hand figurerade? Poängen med den här typen av affischer är ju att anspela på en tidigare framgångsrik period i historien. SS Brigade Wallonie (SS-Brigaden Vallonien, belgisk/tysk, andra världskriget) är i min mening den allra snyggaste bland de affischer som anspelar på någon historisk aspekt. Förutom den enkla utformningen är det stridsvagnen, en PzKpfw VI Ausf E ”Tiger”, som gör hela postern. Riktigt, riktigt snyggt. Budskapet man vill nå ut med är dock lite otydligt även om man förstår att det är en rekryteringsaffisch.

Sedan har vi affischer med dödskallar. Först ett propagandablad som tyskarna bombarderade allierade trupper i Italien med. Beach-head – Death’s head! (tysk, 1944) är ett försök till att demoralisera amerikanska och brittiska trupper genom att peka på den halvt misslyckade landsättningen vid Anzio. Fin kombination av färger och ett tydligt budskap. På baksidan av flygbladet finns en text som ytterligare förtydligar budskapet. Капитал лицом к СССР (Kapitalet vänt mot Sovjet, sovjetisk, 1930) visar hur en utländsk kapitalist, påven och en kulak gaddar sig samman i ett ”Krig mot Sovjet” (texten på hjälmen, intressant nog prydd med ett hakkors trots att NSDAP ännu inte tagit makten i Tyskland vid tidpunkten). Texten lyder ”Proletärer i världen, gå ut i strid för att störta kapitalismen! För att kämpa för seger för kommunismen!” Sist ut blir Każdy pocisk, jeden Niemiec ((För) varje kula, en tysk, polsk, 1944), propaganda från Armia Krajowa (den polska motståndsrörelsen) som uppmanar till att kasta ut de tyska ockupanterna. Precis som det tyska flygbladet är det ett enkelt budskap och tydlig symbolik.

• • • • •

I den tredje delen blir det kanske, eventuellt, beroende på omständigheter ett par posters som innehåller några av mina favoritmotiv, nämligen flaggor och kartor. Dessutom kan det bli en del motiv som vill demonisera fienden. Kommer i år, förhoppningsvis.

Om ”nyheter” och våra grannar i öster

Det började med att jag på en inflyttningsfest träffade en i London boende kompis på visit i hemstaden Göteborg. Det här är en av få killar i min ålder som prenumererat på morgontidningar relativt reguljärt (eller vad man nu ska säga). Det är inte så många 80-talister som gör det nuförtiden när allt man behöver veta finns på nätet (eller så tror vi i alla fall det). Han läste främst Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, svenska tidningar som de flesta inser håller lite högre klass än allt annat skräp. Vi kom in lite på den brittiska och internationella pressen och vilka enorma skillnader det finns där gentemot den svenska. Inte bara neråt mot skräpet—där Aftonbladet och Expressen ändå håller relativt hög nivå i jämförelse med till exempel brittiska The Sun—utan även uppåt där inte ens DN och SvD håller speciellt hög klass i jämförelse med till exempel The New York Times, Frankfurt Allgemeine Zeitung och The Times.

Sedan jag började läsa International Herald Tribune (NYT:s internationella upplaga) har jag blivit ruskigt medveten om vilket jävla skämt till nyhetsflöde som en vanlig Svensson tar del av. Går man in på Aftonbladets nätupplaga i detta nu får man en vädernyhet (artikel), en nöjesnyhet (video, artikel och liverapportering), en till nöjesnyhet (artikel, bildspel och relaterad artikel), en ekonomi-/nöjesnyhet (fyra artiklar inlånade från E24) och därefter kommer den första ”riktiga” nyheten om upploppen i Tunisien. Expressen är ungefär lika dåliga även om de faktiskt har Tunisiennyheten överst för tillfället. Ytligt verkar DN och SvD vara seriösa tidningar och visst är det ett Grand Canyon till våra nöjesblaskor men när man läser till exempel då IHT eller kanske BBC, CNN eller liknande så undrar man vilken ankdamm våra svenska journalister lever i.

Mitt första stora ögonöppnande var en artikel i IHT om hur två iranska kärnfysiker utsatts för mordattentat där okända motorcyklister åkt upp till deras bilar, placerat bomber på dessa och sedan detonerat bomberna på avstånd för att därefter försvinna. Jag vill minnas att det även i svenska medier rapporterades lite kort om att det iranska kärnvapenprogrammet hade utsatts för datorvirus, men när det här hände skrev det ingenting. Inte en artikel. Eller jo, i efterhand ser jag att Sydsvenskan publicerat en liten notis från TT-AFP-Reuters. Annars har det varit helt knäpptyst om en rätt allvarlig serie händelser där—det är svårt att tänka sig några andra—Israels Mossad (med möjlig hjälp av USA) mördar iranska kärnfysiker (det här var inte första gången) och på andra sätt försöker störa Irans kärnvapenprogram. Istället får vi läsa om Björn Ranelids medverkan i Let’s Dance och hans bråk med Peter Englund (som visserligen är rolig läsning)…

Det finns fler exempel på svensk medias underlägsenhet, det räcker i princip med att ta valfri artikel från IHT. Häromdagen publicerades en text om Europas och eurons ekonomiska framtid, ”Can Europe Be Saved?” (notera att det är åtta sidor). Får vi någonsin se något sådant djuplodande ens i DN?

• • • • •

En sådan relativt stor nyhet som svenska medier inte rört vid med tång, trots att det i högsta grad berör oss, är det ryska köpet av fyra stora landstigningsfartyg (i storleksklass Stenas Tysklandsfärjor) från Frankrike. Den överlägset största vapenaffären någonsin mellan Ryssland och ett Natoland. En bra sammanställning av vad detta kan innebära för svensk del fick jag länkad nyligen: ”Ryssland dubblar sina marina invasionsstyrkor”. Detta skriver alltså svensk media inte ett skit om. Helt tyst utom en rätt ouppmärksammad artikel i DN där kristdemokraten Mikael Oscarsson oroar sig för säkerheten i Östersjöregionen. Näst intill-tystnaden blir extra konstig när man i artikeln faktiskt skriver att

USA, Finland och de baltiska staterna har debatten varit intensiv sedan den fransk-ryska vapenaffären presenterades på julafton.

Varför är det helt tyst i Sverige då? Vi har kust mot samma hav som Ryssland. Finland är vårt broderland och en båtresa bort ligger Estland, Lettland och Litauen—länder som vi tidigare har tagit emot båtflyktingar från (som vi sen folkrättsvidrigt utvisat, obildade sluskar får söka på ”baltutlämningen”). Om dessa länder är oroade har vi all anledning att vara det. Deras öden påverkar oss både direkt och indirekt.

Naturligtvis är inte köpet den enda anledningen till att vara vaksam österut. Läser man runt lite mer bland länkarna i inlägget finner man att ryssarna har ökat anslagen till krigsmakten med 60 %, hur extremismen frodas i de ryska befälsleden—med överstar och viceordförande i Statsduman som vill kärnvapenbomba Tjetjenien, översvämma Storbritannien(!) och återerövra Finland, Polen, Vitryssland och Ukraina, för att ta det mindre kontroversiella (läs Wikipediaartikeln om Vladimir Zjirinovskij och förundras)—och hur det gång på gång sker rätt allvarliga incidenter i vårt närområde som inte uppmärksammas i Sverige.

De baltiska staterna sitter i ett ryskt järngrepp och är i princip beroende av deras välvilja för att överleva. Precis som man gjorde med Ukraina för inte så länge sedan kan man helt enkelt trycka på en knapp och strypa el-/gas-/oljeförsörjningen för att få sin vilja igenom. Och med en jättestor rysk minoritet i Baltikum som Ryssland anser vara förtryckta av respektive stat (vilket har utnyttjats gång på gång sedan Sovjets sammanbrott, någon som till exempel minns rabaldret kring den estniska bronsstatyn för ett par år sedan?) finns det ett fullt ”legitimt” skäl för Ryssland att helt sonika se till att baltstaterna åter hamnar under ryskt ”beskydd” för att ”i fredsbevarande syfte förhindra antiryska strömningar” (eller annan motsvarande härligt förskönande beskrivning).

Den osäkra situationen i öster är egentligen inte någon nyhet som har blossat upp nu den senaste tiden. För fyra år sedan skrev jag följande inlägg på Flashback Forum och jag kan inte påstå att läget har förändrats till det bättre sedan dess:

Många pratar mycket om hur vi har ett så säkert världsläge i Sveriges närhet just nu. Många pratar mycket om hur Ryssland är så snällt nuförtiden. Vad döljer sig egentligen bakom den fina fasaden? Vet någon egentligen?

Freedom House rankar Ryssland på samma nivå som bland annat Algeriet, Iran och Pakistan när det gäller politisk frihet och mänskliga rättigheter (eller avsaknaden av sådana). Ett Ryssland där Putin mer och mer framstår som en envåldshärskare som köper upp TV-kanaler och censurerar tidningar om det som förmedlas inte passar. Gränsfördrag med t ex Estland och Lettland har man nekat att skriva på. Georgien nämndes faktiskt i tråden. Man försökte påverka valutgången i Ukraina åt ”ryskt håll”. Man har stora minoriteter (och även majoriteter på vissa ställen) ryskättade i sina grannländer, liksom intressen i annat. I tjetjenien för man ett krig man aldrig kommer att vinna. Separatister terroriserar lite var de vill.

Nej, jag tror inte att Ryssland kommer att anfalla oss, och jag sitter här, ytterst bekvämt på västra stranden av Östersjön (och ännu längre bort därtill), men likt så många sagt så många gånger i den här tråden så var det ytterst få som tio år innan andra världskriget bröt ut trodde att något skulle hända. Men man måste alltid kalkylera för det värsta, och i värsta fall så kommer fler och fler utbrytarrörelser att gro i Ryssland, som kommer att tvinga fram ännu fler småkrig i tjetjensk skala. Sen ser Putin eller hans efterföljare chansen, ”om omvärlden ändå inte reagerar på dessa ”övergrepp” mot områden som till stor majoritet har en befolkning med etniskt icke-rysk bakgrund, varför skulle de då reagera om vi även anser oss äga rätten att ”återta” områden i t ex baltstaterna som faktiskt befolkas av en majoritet eller stor minoritet med etniskt rysk bakgrund?” Sen står vi där, med ett instabilt Ryssland på andra sidan Östersjön. Då sitter jag inte lika bekvämt längre.

Någon form av skräckbild av framtiden? Ja, det är möjligt. Men vad är det som säger att det inte kommer att hända? Varför skulle just den händelseutvecklingen vara så osannolik? I samma tråd, ett par inlägg efter mitt finns det en rätt intressant framtidsgissning på temat som alltså är gjord i november 2006. Den inleds så här:

Året är 2008: Det ryska foket kräver att grundlagen ändras så att Putin kan sitta kvar på livstid och så kommer det att ske.

Året är 2010: Vitryssland och Ryssland enas 9:e maj 2010En gigantisk militär parad hålls i moskva för att fira segern över nazisterna och för unionen mellan brödra folken , ryska folket är mer enat än nånsin och Putin funderar på att bli Tzar

Året är 2012: Spänningen når klimax mellan Ryssland och Georgien vilket leder till ett redan planerat krig från rysk sida och Georgien faller på mindre än 2 veckor, signalen är tydlig till dom gamla ex soviet länderna , Kreml’s way or the highway!

Med facit i hand kan man konstatera att Putin visserligen inte ändrade någon grundlag för att sitta kvar som president på livstid, han nöjde sig med att fixa fram sin marionett Medvedev till den positionen och tog själv premiärministerrollen. Inte heller har Ryssland enats med Vitryssland (även om de sedan länge samarbetar i den så kallade Unionsstaten) men istället för militärparad höll man 2009 den största militära övningen—Zapad-09 (Väst-09)—sedan kalla kriget i samarbete med just Vitryssland. Den sista och minst troliga (sett med ögon från 2006) av de tre punkterna är faktiskt den som i princip slagit in (fyra år i förväg).

Nu blev det väldigt långt och kanske lite osammanhängande också. Poängen är inte att vi ska sitta och skita ner oss av rädsla för att ryssen ska tränga över gränsen i morgon. Poängen är att svensk media och svenska politiker i en oerhört hög grad verkar tiga ihjäl det faktum att vi har en otyglad björn på andra sidan Östersjön. Där politiska mord tillhör vardagen, där de militära styrkorna kraftigt förstärks, där man provocerar och konspirerar och där man inte drar sig för någonting. Det betyder fortfarande inte att vi ska sitta och skita ner oss av rädsla för att ryssen ska tränga över gränsen i morgon. Men det finns många obesvarade frågor (vad ska ryssarna ha all landstigningskapacitet i Östersjön till?) som på sina håll har väldigt obekväma svar. Av detta hör vi nada. Var är den säkerhetspolitiska diskussionen?

Om Lego, billig utbildning och brun utan sol

Jag blir bara så less när folk tvunget måste jämställdifiera hela jävla världen. Speciellt lustigt blir det när man ger sig på Lego för att byggsatserna är alldeles för inriktade mot pojkar och att det är alldeles för få tjejfigurer med. De två avslutande meningarna, ”För till de mänskliga rättigheterna hör att varje människa har rätt att bli behandlad på ett rättvist och jämställt sätt oavsett kön. På den punkten sviker Lego varje dag och varje minut varenda liten julklappslängtande unge anser vi.”, är fantastiska.

Frågan är vad debattörerna ens vill? Och vad kommer härnäst? Barbie-sortimentet måste könskvoteras genom en markant ökning av Ken-produktserien för att bättre tilltala pojkar? Ska man påtvinga alla leksaksföretag att halva sortimentet ska vara riktat mot tjejer och halva mot killar? Låter som en fantastisk idé. Eller så låter vi bara alla tillverkare producera det de vill och det de tror att deras konsumenter vill ha och så tar vi oss friheten att på det personliga bojkotta respektive stötta de tillverkare som inte uppfyller respektive uppfyller de krav man själv sätter. Istället för att moralpanika.

• • • • •

Det har varit en hel del debatt kring kostnaderna för svenska soldater i Afghanistan. Beroende på var man läser så skulle man kunna sätta ett antal hundra afghanska barn i skolgång eller bygga en helt ny skola för samma pris som det kostar att ha en svensk soldat i Afghanistan under ett år. Det är ju ett fantastiskt argument för att dra tillbaka svensk trupp och satsa mer på att bygga upp ett land i spillror. Istället för att lägga pengar på svindyra militära insatser kan man lägga pengar på utbildning som i jämförelse är nästan kostnadslös. Vad de människor som framför argumentet inte inser är hur oändligt små möjligheterna till att starta byggprojekt och få iväg afghanska flickor till skolgång är om det inte finns någon form av militär närvaro.

Notera att jag på intet sätt påstår att allt går jättebra i Afghanistan, men man blir lite lätt mörkrädd när en toppolitiker som Lars ”jag tog emot världens första SMS” Ohly använder argumenten. Kan inte Lasse själv åka ner till ett talibanstyrt Afghanistan och skydda de afghanska tjejer som gång på gång utsätts för hot, våld, syraattacker och mordbränder av den enda anledningen att de vill skaffa sig en utbildning? Så får vi se hur bra det går. Men visst, är det nästan kostnadslös utbildning man är ute efter är ju talibanstyre något att sikta mot—då ställs 50 % av befolkningen utanför skolsystemet.

En av mina kusiner återvände nyligen från utlandstjänst i just Afghanistan. Jag kan inte tala för honom men känslan var att när alla illusioner försvunnit, när de vinkande pojkarna slutat vinka och börjat kasta sten, när man kommit till insikt om att att det här landet kommer förbli i ruiner under lång tid framöver, när tillräckligt många afghanska män betett sig som svin tillräckligt länge, då var det främst en sak som gjorde insatsen meningsfull—att de afghanska flickorna, tjejerna och kvinnorna åter kunde få en utbildning.

• • • • •

Jag känner mig alltid precis som Dilbert i nedanstående stripp när jag diskuterar. Det är svårt att vara bäst och ödmjuk på samma gång. Eller som Caesar aldrig sade: ”Det är bara hybris om man förlorar/misslyckas/har fel.”

• • • • •

Årets kommentar så här långt (förmodligen står den sig rätt bra framöver också) måste ändå Peter Englund ha stått för när han på sin blogg skriver:

Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.

Englund kan ha den vassaste pennan i Sverige och uppenbarligen kan den även användas till att punktera uppblåsta typer som Ranelid. Herregud, där har vi ett riktigt praktmongo. Det är skön humor att läsa det svar som sveriges största konsument av brun utan sol ger till Aftonbladet:

Han är avundsam. En liten själ. Han kommer aldrig få vara med om det jag är med om, att vara känd över hela Sverige. Att skriva autografer i Ikea-kön och på bensinmackar. Ungdomar skriver brev till mig och hälsar på mig på gator och torg. Det är ingen som vet hur Peter Englund ser ut. Är det inte bättre att vara känd än att sitta och gömma sig i Svenska Akademien?

Pinsamt världsfrånvänt. Go Englund!