Dagisguide till vänsterns politiska kampanjer

Idag—söndag—drar Almedalsveckan igång vilket på något sätt får ses som starten för kampanjandet inför höstens riksdagsval. Även om man börjar undra om inte allt egentligen bara är en ursäkt för politikerna för att få supa till riktigt ordentligt en gång per år.

Hur som helst har det redan kastats skit lite fram och tillbaka och valfläsket har börjat pumpas ut till oss. Här kommer ett par av vänsterns argument och attacker—översatt till femåringens perspektiv:

 • Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet ska bjuda över alliansen när det gäller välfärdssatsningar, oavsett vad alliansen ger för bud.
  Dagismotsvarighet: Lekkamraten säger att hans pappa är tio gånger starkare än din pappa oavsett hur stark du säger att din pappa är.
 • Sossarna säger att det är orättvist att 80 procent av alliansens skattesänkningar gått till ”den rikaste halvan” av Sveriges inkomsttagare och räknar in alla över 18 år som deklarerat över 0 kr i inkomst i begreppet ”inkomsttagare”.
  Dagismotsvarighet: Det är orättvist att du som är på dagis heltid får leka med leksakerna i många fler timmar än barnen som bara är på dagis deltid.
 • ”Hatkampanjen” mot Mona Sahlin med ett Flashbackskapat skämtmail som starkaste kort är enligt Socialdemokraterna något som Moderaterna ligger bakom.
  Dagismotsvarighet: Det är ditt fel att de andra barnen kallar en dagiskamrat du inte riktigt kommer överens med för elak trots att de gör det för att hon faktiskt snott spadar och förstört andras sandtorn och inte bara för att du en gång kallade henne elak.
 • Miljöpartiets ekonomiska talesperson tycker att det är rimligt att ta lån på, eller sälja, din fastighet för att kunna betala en eventuell fastighetsskatt.
  Dagismotsvarighet: Har du en koja i skogen som du byggt och vårdat under en längre tid är det helt ok att du tvingas riva och lämna från dig en del av kojan för att den är finare än de andra barnens.
 • Lars Ohly tycker att skattelättnader för elitidrottare är en bra grej för att kunna behålla de bästa inom Sveriges gränser så att han (och vi) kan få se lite bättre sport och tycker att det är helt ok att de tjänar mångdubbelt mer än en vanlig knegare, men tycker att det är ett problem när en VD gör detsamma.
  Dagismotsvarighet: Din nemesis på dagiset låter de tjejer han gillar leka fritt i hans del av sandlådan men vägrar låta dig vara där trots att du bygger både snyggare och mer hållbara sandhus till hans sandlådestad.

• • • • •

Deutschland, Deutschland über alles… Det är ganska intressant att den så välkända inledningen på första strofen till ”Das Deutschlandlied” inte alls sjungs i någon tysk nationalsång, eftersom det sedan 1991 är lagstadgat att det bara är den tredje strofen som är nationalsång. Kanske inte så konstigt å andra sidan då första strofen fortsätter med (de översatta) textraderna ”från Maas till Memel” och ”från Etsch till Belt”. Floden Maas (Meuse) flyter fram en bra bit in i Belgien och Frankrike, Memel (Neman) flyter genom Litauen, Etsch (Adige) flyter genom norra Italien och med Belt åsyftas danska Lilla Bält. Kanske inte helt politiskt korrekt att lovsjunga ett stortyskt rike…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *