Bränn behå … eh … pengarna!

F! bränner 100 000 kronor för att göra oss uppmärksamma på att kvinnor tjänar mindre än män. Fine, det ger dem mer uppmärksamhet än om de hade lagt 100 papp på att köpa tidningsannonser för pengarna—och det hade väl ingen klagat över—så det finns egentligen ingenting att vara upprörd över på sättet pengarna användes. Även om det så klart sticker i ögonen. Men först och främst satte det knappast fokus på frågan som Gudrun försökte lyfta, att det finns en löneklyfta mellan könen. Det borde naturligtvis vara självklart att kvinnor med samma utbildning, erfarenhet och uppgift som en man ska tjäna lika mycket. Frågan är, gör de inte redan det?

2006–2008 utförde JämO en undersökning hos 568 arbetsgivare med sammanlagt 751 000 anställda. Kartläggningen kom fram till att 5 246 anställda (både män och kvinnor men främst kvinnor så för enkelhetens skull antar vi att alla var kvinnor) hade oskäligt låga löner och dessa fick i genomsnitt en höjning av lönen med 1 120 kronor per månad. Utslaget över alla undersökta anställda och över ett år innebär detta att det innan justeringen i snitt fanns en oskälig löneskillnad mellan kvinnor och män på 94 kronor. 2007 var genomsnittslönen i Sverige 309 600 vilket innebär att lönegapet mellan kvinnor och män var ungefär 0.03 % till männens fördel.

Med andra ord, om en man har 100 kronor i timlön så har—ceteris paribus—kvinnan en timlön på 99 kronor och 97 öre. Naturligtvis är det orätt och en skillnad som bör försvinna. Men finns det inte väldigt många orättvisor på arbetsmarknaden som det kan vara viktigare att bränna 100 000 för?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *