Så göra vi när vi folkomröstar

Ja, nu sitter vi med världens bästa vinter, precis som en riktig vinter ska vara, och brummar igång våra oljekraftverk här i Sverige för att kärnkraften inte räcker till. Kanske importerar vi även lite härlig tysk, polsk och finsk kolkraft så att vi slipper frysa ihjäl. Allt—inte riktigt men det gör sig bättre i retoriken om man skriver ”allt”—på grund av att man höll en folkomröstning för 30 år sedan om vad man skulle göra med kärnkraftverken. I korta drag fanns följande alternativ att rösta på:

  • vi ska avveckla kärnkraftverken, snart
  • vi ska avveckla kärnkraftverken, snart (dessutom ska kraftverk vara statliga)
  • vi ska avveckla kärnkraftverken, NU!

Uppenbarligen var det inte en själ som brydde sig om att det inte fanns ett enda alternativ för de som faktiskt inte ville avveckla kärnkraftverken. Nu står vi här med resultatet. Hoppas alla som röstade är nöjda. Våra grannar i öster har uppenbarligen förstått vilken energikälla det är som ger minst miljöpåverkan i form av utsläppt koldioxid, och nybygger kärnkraftverk.

Lustigt nog är finländarna mer negativt inställda till nybyggnation än vad vi svenskar är. Under 2008 gjordes undersökningar i både Sverige och Finland om hur befolkningen var inställd till att bygga nya kärnkraftverk. I Finland skulle 34 % godkänna nybyggnation medan 53 % skulle säga nej. I Sverige däremot är siffrorna nästan omvända, 48 % för och 39 % mot. Samtidigt finns det bara ett enda svenskt riksdagsparti, Folkpartiet med mindre än 10 % av väljarstödet, som kan tänka sig att bygga nya reaktorer. Hur går det ihop?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *