Var är Taco Bell någonstans?

Kollar på nya reportageserien Landet Brunsås med Henrik Schyffert, Erik Haag och Lotta Lundgren som ska utforska svensk matkultur. Verkar vara lite i stil med Fredrik Lindströms Världens modernaste land fast enbart med fokus på maten. Lite småtrevligt sådär. Samtidigt stör jag mig rejält på att Haag i början av programmet påstår att vi svenskar tror att vi äter äkta mexikansk mat när vi käkar tacos. Men vad fasen, det vet väl varenda jävel att precis som svensk pizza är svenska tacos inte i närheten av ursprungsmaten utan en ganska omgjord rätt som passar våra preferenser vad gäller smak. Faktum är att senaste gången jag åt tacos med ett par vänner nu i lördags så pratade vi just om det.

Men det var inte det jag ville säga egentligen. Jag undrar mest varför Taco Bell inte har någon restaurang här i Sverige. Det skulle inte förvåna mig om vi svenskar äter tacos oftast av alla här i världen och i så fall borde ju en Taco Bell-restaurang i åtminstone Stockholm, Göteborg och Malmö vara ett logiskt steg att ta. Det är ändå förvånande hur få amerikanska snabbmatskedjor som intagit den svenska marknaden. Först kom McDonald’s och Burger King, sen kom Pizza Hut och nu på slutet har Subway etablerat sig på allvar. Men utöver det är det helt tomt, bortsett från att KFC försökte etablera sig i Stockholm på 80-talet, vilket misslyckades helt.

Amerikansk snabbmat är varken fräsch eller nyttig men ändå har McDonald’s och Burger King smugit sig in i det svenska samhället. Visst fasen hade det känts ”tomt” om man inte kunnat käka en cheeseburgare eller två kl 3 en lördagsnatt, eller trycka i sig en Whopper innan bion om man inte ätit hemma. Just av den anledningen förvånar det mig jämt och ständigt att inte fler kedjor försökt etablera sig. Så snabbt som vi tar till oss nya matkulturer nuförtiden torde det vara relativt riskfritt.

1 svar på ”Var är Taco Bell någonstans?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *