Falskt intresse

Nu har fotbolls-VM varit slut ett tag och fotbollen har åter blivit en sak för dem som verkligen bryr sig. Men under en månad vartannat år (EM och VM) blir fotbollen plötsligt allmängods och var och varannan människa är en fullfjädrad fotbollsdåre med Pippiflätor, gulblåmålade kinder och Sverigetröja. Flertalet blir dessutom inte bara intresserade av fotboll utan verkar även för en stund tro att de är experter på sporten.

Det är egentligen inget fel i att svenskar intresserar sig, speciellt inte om Sverige är med, det behövs lite mer glädjepatriotism i det här landet, där det bara är ok att vifta med en svensk flagga så länge du inte är en WASP. Men ibland går det till överdrift. Man måste inte spöka ut sig med vikingahjälmar, patetiska rosa löshår från Aftonbladet, kycklingdräkter eller blågul kroppsstrumpa för att visa att man är en supporter. Men det kanske är just det som är grejen, att dessa attiraljer kompenserar för ett i övrigt bristande fotbollsintresse?

Gå på en allsvensk match. Kolla runt omkring dig och försök räkna antalet maskeradklädslar. Du kommer inte behöva använda alla fingrar på din högra hand, inte ens om du amputerat hela handen. Visst finns det ett par riktiga original i kepsar från 50-talet och västar med tygmärken från alla fotbollsresor men du kommer inte hitta en enda människa som spökat ut sig som en dansare på gay pride-festivalen. Och här pratar vi om människor som brinner för sitt lag, som hade valt IFK i Champions League-final framför Sverige i VM-final, som åkt på 39 europeiska bortamatcher, som åker minibuss till Sundsvall för att se Blåvitt.

Och så finns det de där personerna som inte nödvändigtvis klär ut sig men som istället får det att framstå som att de är fotbollsexperter medan de i verkligheten inte sett en match live sedan deras systerson sparkade fotboll i knatteturneringen på midsommarafton för tre år sedan. Som inte riktigt förstår hur offside fungerar men ändå självsäkert berättar för omgivningen hur han tolkar regeln, naturligtvis utan att använda ordet ”tolkar”.

Elitistiskt? Ja, för fan. Jag är en jävla elitist. Å andra sidan skulle jag aldrig få för mig att låtsas vara intresserad av hästhoppning när Gothenburg Horse Show drar igång och än mindre skulle jag få för mig att—utan att egentligen kunna det—förklara hur man bäst virkar en kudde om samtalsämnet någon gång skulle råka bli virkning (fråga mig inte hur). Jag håller mig till det jag kan och förstår och i en bra värld så gör även min omgivning det. I en dålig värld går de omkring i Pippiflätor och blågul gycklarutstyrsel.

För att parafrasera vad en vis man en gång sade om bloggandet, ”ett av VM:s största brott var fanimig att det lyckades inbilla hur mycket människor som helst att de hade en plattform, något att säga, och en publik”.

• • • • •

Jag drar till Nederländerna om sex timmar för att se IFK spela mot AZ i Alkmaar strax norr om Amsterdam. Där vet man att man definitivt slipper alla ”posers”, för ingen kan vara idiot nog att åka ned för att ha kul om man inte är idiot nog att ha fastnat rejält i skiten…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *