Konst med ett budskap – del 2

Efter ett par seriösa månader och hela fyra inlägg (…) är det dags för ett lite mer lättsamt inslag här på bloggen, men då pratar vi inte om någon rolig Youtubevideo eller dagens outfit, utan helt enkelt fortsättningen på min serie ”konst med ett budskap”—en genomgång av intressanta propagandaposters. Nu med bilder i originalstorlek—där ”original” i det här fallet betyder den storlek jag hittade dem i—om man klickar på dem (tanken är att jag ska fixa det för bilderna i del 1 också)!

Jag påstod något ogenomtänkt i del 1 att den här delen i serien var ”tänkt att fokusera lite mer på ren krigspropaganda som har som främsta uppgift att ingjuta moral i de egna leden och/eller demoralisera fienden.” Naturligtvis blir det inte så. Jag kör helt enkelt på utan något speciellt deltema (även om varje bildgrupp har ett gemensamt tema) här eftersom jag i min jakt på den perfekta propagandaaffischen hittar fler och fler kandidater vartefter tiden går. Först ut är därför ett par posters som relaterar till förra delens genomgående tema om att även det som händer på hemmafronten inverkar på kriget.

Utöver att både Pour it on! (amerikansk, 1942) och Больше металла – больше оружия! (Mer metall – mer vapen!, sovjetisk, 1941) har samma sorts budskap genom samma sorts bildspråk—upphällning av smält metall som genast transformeras till flygplan, fordon och fartyg—så är det även ett väldigt effektivt bildspråk (”jobbar du hårt så vinner vi kriget snabbt!”) och i de här två fallen dessutom två snygga affischer. Den tredje affischen, Du bist front (Du är front(en), tysk, andra världskriget) är en riktigt typisk tysk poster med en arbetare med tydligt ariskt utseende som barbröstat står och spänner sig i någon metallindustri samtidigt som ett soldatansikte (åter med tydligt ariskt utseende) i gråskala, lite drömlikt, tornar upp sig i bakgrunden för att visa att ordentligt arbete där hemma minsann är att likställa med att vara vid fronten. Jag är svag för de tyska affischernas utformning.

Ytterligare tre snygga och intressanta affischer som relaterar till del 1. Den första, Luftschutz! (Flygskydd!, tysk, 1935)—gjord för frivilligluftvärnskåren Reichsluftschutzbund (RLB)—är gjord av den kände grafikern Ludwig Hohlwein (som även gjort till exempel öletiketten för Franziskaner Weissbier och den officiella affischen för vinter-OS 1936) och har ett tema som sedan kopierades i flera länder, bland annat i Finland som syntes i förra delen och även i Schweiz och Nederländerna. Award for careless talk (amerikansk, 1943 eller 1944) är ytterligare en snygg poster på temat ”håll käft”. Den tredje är väldigt intressant och rätt rolig. ”Loose lips (might) sink ships” är en känd fras från andra världskriget som också manar till att hålla hårt på den information man har. Här är en av få nutida posters jag har med, Loose chips sink ships (amerikansk, 2000), som parafraserar detta med en uppdatering för datoråldern och dessutom kombinerar det hela med pusselbilden som förekom i del 1. Helt klart en höjdarkombination och dessutom extra aktuell så här 11 år efter publiceringen i och med hela Wikileakshärvan och amerikanska militära hemligheter.

Här kommer äntligen lite nya teman. Tar man en blick på affischerna är det inte allt för svårt att gissa är det första temat är ”historiska tillbakablickar”. Amerikanerna refererar genom Americans will always fight for liberty (amerikansk, 1943) till den amerikanska revolutionen och 1778 (oklart dock varför just det årtalet valdes), inte helt oväntat från ”land of the free”. Både Mot bolsjevismen (norsk/tysk, andra världskriget) och For Danmark! Mod bolchevismen! (dansk/tysk, andra världskriget) som uppmanar norrmän och danskar att söka till de tyska främlingslegionerna i Waffen-SS använder samma textbudskap, ”mot bolsjevismen”, och bildbudskap, att referera till vikingatiden. Notera för övrigt de redan nämnda detaljerna om ariskt utseende och drömlik bild i bakgrunden. Det senare är ett väldigt effektivt sätt att föra fram ett budskap på, bildliknelser är mycket enklare att ta åt sig snabbt än att behöva läsa en text.

Som vi ser på nästa rad är tyskarna dock inte ensamma om det där med en mattare bakgrundsbild. Кто с мечом к нам войдет, от меча и погибнет! (De som kommer till oss med svärdet, ska dö för svärdet!, sovjetisk, 1942) citerar Alexander Nevskij, en mytologiserad novogorodsk furste som stred mot både svenskar och den Tyska orden. I det här fallet refererar 1242 lämpligt nog till slaget på (den frusna) sjön Peipus där Nevskij slog tillbaka de tyska korsriddarna. Som nämnt i del 1 återfinns ofta en dikt eller annan kort text på sovjetiska affischer. Här är det ett citat av Stalin: ”Låt den modiga bilden av våra stora förfäder inspirera dig i det här kriget.” Vad som är intressant med den här affischen är att man har uppgraderat de tyska vapnen till stridsvagnar, medan ryssarna fortfarande kommer ridande på häst och med svärd i hand. Också Наполеон потерпел поражение. То же будет и с зазнавшимся Гитлером! (Napoleon besegrades och det ska den självsäkre Hitler också!, sovjetisk, andra världskriget) refererar till tidigare segrar. Den här är lite mindre plottrig och därför en större favorit. Enkel färgpalett och tydligt budskap, här har även naturligt nog ryssens vapen uppgraderats från grep till gevär.

I tredje raden en poster som även om den är rätt snygg också får en att undra vad affischmakaren tänkte. Canada’s new army needs men like you (Kanada, 1941) använder samma knep som ovanstående affischer men i just det här fallet kan man ju fråga sig under vilken ärofull kanadensisk era som riddare i full rustning och med lans och sköld i hand figurerade? Poängen med den här typen av affischer är ju att anspela på en tidigare framgångsrik period i historien. SS Brigade Wallonie (SS-Brigaden Vallonien, belgisk/tysk, andra världskriget) är i min mening den allra snyggaste bland de affischer som anspelar på någon historisk aspekt. Förutom den enkla utformningen är det stridsvagnen, en PzKpfw VI Ausf E ”Tiger”, som gör hela postern. Riktigt, riktigt snyggt. Budskapet man vill nå ut med är dock lite otydligt även om man förstår att det är en rekryteringsaffisch.

Sedan har vi affischer med dödskallar. Först ett propagandablad som tyskarna bombarderade allierade trupper i Italien med. Beach-head – Death’s head! (tysk, 1944) är ett försök till att demoralisera amerikanska och brittiska trupper genom att peka på den halvt misslyckade landsättningen vid Anzio. Fin kombination av färger och ett tydligt budskap. På baksidan av flygbladet finns en text som ytterligare förtydligar budskapet. Капитал лицом к СССР (Kapitalet vänt mot Sovjet, sovjetisk, 1930) visar hur en utländsk kapitalist, påven och en kulak gaddar sig samman i ett ”Krig mot Sovjet” (texten på hjälmen, intressant nog prydd med ett hakkors trots att NSDAP ännu inte tagit makten i Tyskland vid tidpunkten). Texten lyder ”Proletärer i världen, gå ut i strid för att störta kapitalismen! För att kämpa för seger för kommunismen!” Sist ut blir Każdy pocisk, jeden Niemiec ((För) varje kula, en tysk, polsk, 1944), propaganda från Armia Krajowa (den polska motståndsrörelsen) som uppmanar till att kasta ut de tyska ockupanterna. Precis som det tyska flygbladet är det ett enkelt budskap och tydlig symbolik.

• • • • •

I den tredje delen blir det kanske, eventuellt, beroende på omständigheter ett par posters som innehåller några av mina favoritmotiv, nämligen flaggor och kartor. Dessutom kan det bli en del motiv som vill demonisera fienden. Kommer i år, förhoppningsvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.