Om berusningskleptomani

I lördags gick jag upp klockan 04:00, eller ja, det är fel att säga eftersom jag var vaken hela natten. Hur som helst, klockan 04:00 började jag göra mig i ordning för avfärd till Solna med en buss som gick 05:00. I Solna såg jag en fotbollsmatch och sen åkte jag hem igen. Har som sagt lovat att det inte ska vara för mycket fotboll här så jag håller det kort.

Jag ska däremot berätta om alkohol och vad det har för inverkan på människans vilja att stjäla saker. Gärna helt onödiga saker. Låt oss kalla det berusningskleptomani. Jag har hittills arrangerat tre bussresor (med så kallad långfärdsbuss) för den där bloggen jag skriver på. Förra året tog vi en tripp till Helsingborg/Helsingör och en resa till Solna. I år alltså ytterligare en resa till Solna.

Folk blir lätt berusade (båda betoningsvarianterna…) på fotbollsresor. Den första resan, till ”Danmark” gick ganska bra ur kleptomansynvinkel. Det enda jag kan minnas att någon stal var ett billigt tetrapack vitt vin, av någon outgrundlig anledning. Det dracks inte upp utan lämnades istället på en parkering om jag minns rätt. Ska man stjäla något får man väl se till att ta något dyrare i alla fall, kan man tycka. Men nej, för berusningskleptomanin är sådan. Oförklarlig. Outgrundlig.

Den andra resan, den till Solna 2007, var värre. Det började redan på väg upp på en större rastplats vid Nyköpingsbro. Två av resenärerna var ovanligt hungriga (och berusade) och bestämde sig för att ta sig något rejält att äta. Att beställa en hamburgertallrik som alla andra var dock inte att tänka på. Man hade nämligen fått syn på en smörgåstårta inne i storköket. Så medan den ene försökte distrahera kökspersonalen smög sig den andre oerhört smidigt in genom dörren till köket… Vilket naturligtvis inte slutade med någon smörgåstårta (en jävla smörgåstårta!) men väl med en rejäl utskällning av en barsk kökstant.

Samma kille som försökte smyga sig in i köket valde sen att snatta lite från den intilliggande bensinmackens servicebutik. Så vad blev det? Något dyrbart? Kanske godis, dricka, eller något användbart? Nja. Det blev två porrtidningar (i dessa dagar då internetporren finns tillgänglig överallt). Två porrtidningar och en dunk motorolja. Ja, en dunk motorolja. Jag har än i dag inte fått någon förklaring för vad den var tänkt att användas till. Jag vill nog inte ha en förklaring heller. Väl hemma vid urstädningen av bussen fann vi ytterligare stöldgods. Det var en Shellflagga på två gånger tre meter. Användbart…

Lördagens resa började ganska lugnt med tanke på avresetiden, och jag noterade inga berusningskleptomaner på vägen upp. På vägen ner stannade vi till vid ett McDonalds utanför Norrköping för att käka lite. Där drog det igång. Ett par resenärer fick för sig att en röd matta som låg vid ingången, samt ett sådant där rött rep med öglor i mässing, nog var något de kunde ha användning för i framtiden. Visst låter det logiskt. Det slutade med att personalen ringde polisen och inom fem minuter var två polisbilar och en polisvan på plats (ytterligare en polisbil anlände några minuter senare) för att reda ut denna grova stöld. Som tur var löste det sig utan repressalier för någon.

Men jag förstår fortfarande inte det här med berusningskleptomanin. Den är uppenbarligen inte begränsad till fotbollssupportrar. Patrik-med-skägget har ju tagit med sig en ölkanna från en pub bara för att lämna in den i garderoben på nästa ställe, och sen hämta ut den igen(!), och om jag inte minns fel så lyckades Pissmannen en gång hitta en cykellampa i innerfickan på jackan, som han tydligen hade stulit under föregående kvälls utgång. Varför? Har någon något bra svar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *