Gråskalan i amerikansk politik

Amerikansk politik har alltid fascinerat. Inte minst för att det handlar om ett tvåpartisystem där övriga partier inte har minsta chans att slå sig in. Tyvärr har detta även fått konsekvensen att många verkar tro att amerikansk politik är svartvit (eller kanske bara svart…). Det verkar ofta vara en fråga om ”de onda” (republikanerna) mot ”de goda” (eller ”de mindre onda”, demokraterna). Bush mot Gore, Bush mot Kerry, McKain mot Obama. Ser man de två partierna bara utifrån detta är det lätt att få uppfattningen att det handlar om idiotiska ultrakonservativa krigshetsare mot sansade socialliberala fredsälskare (som med tiden mer framstår som sina motståndare…). Men den amerikanska politiken har faktiskt en gråskala om man bara bemödar sig att skrapa lite på ytan. I dag gick republikanen Ron Paul ut och annonserade sin kandidatur i presidentvalet 2012. Republikan? Ja men då kör vi väl på att han vill ha mer krig och en aggresiv amerikansk utrikespolitik?

Inte direkt. Följande anförande från representantshuset för drygt två år sedan är så bra att man får rysningar. ”What if we wake up one day and realize that the terrorist threat is a predictable consequence of our meddling in the affairs of others and has nothing to do with us being free and prosperous?”

Ron Paul är Tea Party-rörelsens intellektuella förfader. Vilket naturligtvis får folk att haja till eftersom rörelsen främst associeras med Sarah Palin, white trash och annat trams. Men precis som med partierna är det inte svart eller vitt. I grund och botten handlar Tea Party-rörelsen om att minska statens inblandning i folks liv. Sen har rörelsen kidnappats av politiker som visserligen vill sänka skatten men som inte inser att det även handlar om andra värden. Ron Paul är inte en av dem. Ron Paul röstade nej till Irakkriget, han röstade nej till Patriot Act, han har inget emot att homosexuella par ingår partnerskap, han anser att droganvändning ska ses som ett medicinskt problem snarare än ett brott, han tror inte på dödsstraff och (för min del) kanske främst av allt, han avskyr den keynesianism som präglar amerikansk ekonomisk politik.

Ron Paul for president 2012!

• • • • •

Vet du inte vad keynesianism är, eller vet du vad det är, eller… skit samma. Alla som inte är helt tappade bör se följande roliga men också mycket lärorika videos om de två ekonomiska giganterna Keynes och Hayek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.