Att handla i matbutik

Jag jobbade extra i dag för att folk på Hemköp är utbrända. Inte så jävla konstigt när nya butiken är dubbelt så stor med dubbelt så många kunder och dubbelt så mycket att göra, men inte speciellt många nyanställningar. Det är en fantastisk ekvation som leder till garanterat kaos. Hur som helst är det en fantastisk miljö att vistas i om man vill studera mänskligheten och dess beteende.

Man tycker ju att folk ska vara proffs på att handla i butik. Ärligt, sen du var småtting och för första gången skickades ensam till butiken av mamma för att handla en liter mjölk, till dess att du köper det där kaffebrö’t du tänkt servera på din egen begravning så har du handlat i livsmedelsbutiker kanske 10 000 gånger (tre gånger i veckan i 65 år). Tio tusen gånger! Rimligen borde alltså folk veta hur man beter sig i butik. Så jävla många debutanthandlare går det liksom inte omkring i butiken en given dag, kan man tänka sig. Ändå beter sig folk som om de aldrig sett en kundkorg tidigare, aldrig läst en karta tidigare, aldrig tagit instruktioner tidigare, aldrig kört en kundvagn tidigare.

De frågar efter äggen som står helt synligt bredvid dem. De tar inte fram plånboken förrän efter kassörskan sagt beloppet och sen ska de gräva efter de där småmynten de tänkt betala med. De ställer kundvagnar tvärs över gången. De påstår att de gått omkring i butiken en timma och letat efter pappersavdelningen. De envisas med att ställa läskflaskorna upp på rullbandet trots att de förmodligen hundratals gånger gjort samma sak och märkt att flaskorna ramlar så fort bandet körs igång. De lägger vispgräddpaketen i frysdiskarna när de kommer på att de inte vill ha vispgrädde. Men mest av allt lär de sig aldrig av sina misstag. Trots att de handlat i butik tusentals gånger. Fascinerande.

Tur då att det ibland dyker upp en ljusglimt i form av en människa som faktiskt går att prata med, annars hade jag knaprat piller hela dagarna. I dag fick jag ett intressant recept på en italiensk korvsoppa av en äldre dam som handlade för en matbjudning och som undrade om jag inte blev galen av alla dessa frågor. Då spräcktes bubblan och jag insåg att hoppet om mänskligheten kanske inte är helt förlorat ändå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *